Czemu sól jest tak istotna? Jak dobrze ją stosować? O jakich sprawach nie zapominać?

Sól używa się codziennie, w kuchni jest to konieczny składnik. Możemy przyprawić tak potrawy, dzięki temu uzupełniamy zapasy sodu w diecie.

sól

Autor: kikkoman
Źródło: kikkoman
Sód, jaki znajduje się w soli stanowi bardzo ważną rolę w metabolicznych procesach jakie zachodzą w organizmie. Reguluje gospodarkę wodną, ciśnienie osmotyczne, jak i odpowiada za równowagę zasadowo-kwasową. Pamiętajmy, ażeby używać ją z głową, dziennie 5-6 gram, co znaczy 1 płaską łyżeczkę od herbaty.

Niestety, sól jest nadmiernie dodawana do różnorodnych produktów, więc raczej spożywamy jej za dużo. Najlepiej skorzystać z morskiej soli, ale dobra jest również nieoczyszczona sól kamienna- , ale i różnorakiego rodzaju mieszanki ziołowe sklep z yerba mate czy przyprawy. Co interesujące, u dzieci zalecane jest całkowita rezygnacja z dodawania soli, ponieważ w nieprzetworzonych produktach spożywczych chlorek sodu jest naturalnie.

Tak więc jak nasze dziecko będzie miało właściwe spożycie tego rodzaju produktów jak warzywa, owoce czy ryby, to zapotrzebowanie będzie wystarczająco pokryte. Zbyt duża ilość soli bardzo obciąża pracę nerek dzieci, ale również zwiększa zagrożenie pojawienia się chorób w wieku dorosłym. Mowa tu o tego typu problemach, tj. wysokie ciśnienie krwi, za duże zatrzymywanie wody oraz nieregularne bicie serca. Jest w stanie to wpływać na zawał serca lub udar mózgu.

przyprawy, sól

Autor: Guilhem Vellut
Źródło: http://www.flickr.com
Poza solą, jaką używamy każdego dnia, występują jej odmiany, takie jak sól paszowa, co oznacza dodatek do pasz, ale również podawana do lizania w postaci lizawek dla bydła oraz zwierzyny- . U zwierząt sól poprawia apetyt i pobudza trawienie. Miejmy na uwadze też, iż specjalna odmiana soli używana jest do posypywania dróg, w celu rozpuszczenia śniegu i lodu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*