Zima to czas, kiedy ludzie starają się troszczyć się o odporność, żeby nie mieć problemów ze zdrowiem – warto zatem do herbaty dodawać imbir

Imbir jest od wieków znany z tego, że posiada zastosowanie prozdrowotne. Pochodzi chyba z Malezji, chociaż dziś nikt nie może tego potwierdzić na pewno.

korzeń

Autor: Dermokosmetyki Mustela
Źródło: Dermokosmetyki Mustela
Bazar z owocami

Autor: Prayitno / Thank you for (4 millions +) views
Źródło: http://www.flickr.com
świąteczna sesja fotograficzna dzieci

Autor: Tanner Smith
Źródło: http://www.flickr.com

Zimą każdy pije dużo herbaty, żeby się rozgrzać. Powinniśmy wówczas dorzucać do wywaru imbir. Niektórzy twierdzą, że chroni on przed grypą lepiej niż cytryna. Zatem powinniśmy kupić korzeń imbiru oraz dorzucać jego małą ilość do gorących wywarów, które będziemy wypić. Do herbaty nie zaleca się wrzucania już startego imbiru, który możemy nabyć prawie w każdym markecie na stojaku z ziołami. Chodzi o to, by imbir był świeży. Jeżeli obawiamy się, że jeden korzeń zdąży nam się zepsuć, nim go zużyjemy, to możemy go włożyć do zamrażarki. Nie straci on w ten sposób swoich wartości, a my będziemy mieć pewność, że starczy na całą zimę.

Masz chęć zgłębić więcej na prezentowany temat? To świetnie, gdyż po przejściu do serwisu www (http://www.gloria.wroc.pl/uslugi-pogrzebowe/transport-zmarlych/) znajdziesz interesujące informacje, które Cię wciągną.

W kuchni japońskiej marynowany imbir bywa dodawany do każdej porcji sushi. Zazwyczaj imbir bywa częściej używany w kuchni azjatyckiej niż na naszym kontynencie. Jednak i u nas powoli zaczyna być dorzucany – zwykle do zup i mięs.Imbir jest bardzo istotny przy wspieraniu układu immunologicznego – pomaga przy grypie czy kaszlu. Korzystnie wpływa na trawienie oraz obniża poziom cholesterolu we krwi.

W niektórych kulturach jest również uważany za afrodyzjak, co powinno zainteresować panów. Z tego powodu, warto mieć go w swej lodówce, by w razie potrzeby zastosować go w kuchni lub w momencie, gdy czujemy, że łapie nas choroba.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*