Jaka jest najzdrowsza mąka do wypieku pieczywa?

Jeżeli sądzisz, że ciemny chleb to zdrowy chleb, to niestety nie w każdym przypadku jest to prawdą. Dzięki różnego typu barwnikom, konserwantom, aromatom czy też spulchniaczom zwykła pszenna bułka również może świetnie imitować bułkę żytnią.

morze bałtyckie na pierwszym planie

Autor: Aleksandr Zykov
Źródło: http://www.flickr.com
Szkoda, że poza kolorem nie będzie ona absolutnie posiadała jakichkolwiek właściwości zdrowotnych, które są obecne w ciemnym pieczywie. O tym, jak nie dawać się oszukać rozmaitym wytwórcom i w jaki sposób wybrać zdrowe, naturalne oraz dobre pieczywo, dowiesz się w poniższym tekście. W dużej mierze chleb składa się z mąki i prawidłowo, żeby była ona dobrej jaKości oraz pod względem zdrowotnym. Wiadomo, że najlepsza dla nas jest mąka żytnia lub mówiąc ogólnie – tego typu rodzaje mąki, z których wytwarza się pieczywo ciemne, jednak producenci mają dużo sposobów na to, aby trochę nagiąć prawdę.

Jeżeli ten materiał jest dla Ciebie interesujący to sprawdź serwis (http://aptekadziecka.pl/pol_m_ZDROWIE-1635.html), w którym przeczytasz podobne informacje. One na pewno będą dla Ciebie użyteczne.

Znaczy to, że ciemny chleb mógłby jedynie imitować zdrowy, razowy albo żytni bochenek. Zrobiony będzie on za pomocą normalnej mąki pszennej, w dodatku nie najlepszej jakości, jednak dzięki różnym konserwantom, barwnikom lub ulepszaczom smaku, tego typu pieczywo będzie praktycznie do złudzenia przynosiło na myśl dobre zdrowe, ciemne pieczywo.

Jeśli zdrowie Twoje i całej Twojej rodziny jest dla Ciebie bezcenne, to powinieneś kupować jedynie w dobrych sklepach. Najgorsza pszenna mąka to mąka tortowa rodzaju 450. Nie ma ona w zasadzie większej części składników mineralnych i błonnika. Im większy numer mąki, tym jest ona zdrowsza. Przykładowo dobry chleb typu graham wykonuje się z mąki pszennej o numerze 1800 lub 2000.

Najbardziej zdrowe jest pieczywo zrobione z mąki orkiszowej, czyli po prostu z innej wersji pszenicy. Chleb orkiszowy jest o wiele wartościowszy, ponieważ mąka jest bogatsza w selen, cynk, czy witaminę A, E czy tak samo cenne kwasy omega 3.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*