Co należy spożywać, żeby odżywiać się apetycznie i zdrowo?

współcześnie zapanowała moda na prowadzenie zdrowego trybu życia. Zdrowe odżywianie, systematyczna aktywność fizyczna itp. to główne wątki mnóstwa artykułów, blogów, vlogów.

sałatka

Autor: ImpromptuKitchen
Źródło: http://www.flickr.com
W Internecie można odkryć wiele przepisów na niskokaloryczne i treściwe potrawy. Chcąc zrobić zdrowy i pożywny posiłek powinniśmy pamiętać o odpowiedniej ilości witamin, które musimy spożyć w ciągu dnia. Tym kryterium musimy kierować się, gdy poszukujemy w Internecie np. przepisów na surówki. Nasze dobowe zapotrzebowanie na różne składniki odżywcze jest duże, dlatego układając swoje menu należy wybierać takie produkty, które będą ich, maksymalnym źródłem. Idealnym przykładem może być surówka z marchewki i ananasa. Marchew to warzywo, mające duże właściwości lecznicze. Beta-karoten, który zawiera jest silnym antyoksydantem, hamuje związki rakotwórcze, wpływa na układ odpornościowy, nadaje skórze śliczny kolor oraz dobrze działa na wzrok.

Za rogiem zbliża się Wielkanoc, dlatego proponujemy: przepis na sałatkę wielkanocną

warzywa

Autor: 楊 明憲 阿憲
Źródło: http://www.flickr.com

Natomiast świeży ananas zawiera błonnik, który idealnie sprawdza się przy odchudzaniu.

Jeżeli jesteś pewien, że dane na opisywany wątek okażą się dla Ciebie wartościowe, to odwiedź proponowany wpis, który zapewne takie wiadomości ma.

Wspomaga proces trawienny i daje długie poczucie najedzenia. Poza tym zawiera kwas foliowy, który jest szczególnie ważny dla pań w ciąży. Surówka z marchewki i ananasa to nie tylko rewelacyjny dodatek do pieczonego mięsa drobiowego, ale i również wielu różnych potraw. Takie połączenie to pyszny i odżywczy posiłek, który można podać całej rodzinie na obiad. Sprawdź: sałatka na Wielkanoc.

Szukając na stronach internetowych inspiracji do przygotowania posiłków pamiętajmy o sprawdzaniu składników, jakie dodamy do jedzenia. Gdy odnajmujemy przepisy na surówki zwróćmy uwagę na warzywa, których użyjemy i ich właściwości odżywcze. Spożywajmy więcej tych, których składników potrzebujemy najbardziej. Należy pamiętać, że jedzenie to przede wszystkim przyjemność. Zdrowe odżywianie nie oznacza żywności bez wyrazu. Poza kierowaniem się zawartością witamin w wybranych składnikach, konsumujmy warzywa i owoce, które lubimy. Jeżeli czegoś nie lubimy nie zmuszajmy się do spożywania tego. Zdrowa żywność może być równie smaczna, a nawet smaczniejsza, niż ”śmieciowe jedzenie”.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*