Dlaczego dobrze jest pić herbatę? Jakie posiada właściwości, na jakie dolegliwości jest najlepsza?

Mamy wiele rodzajów herbat, jednak najbardziej znane to czarna, zielona jak i czerwona. Herbata to jeden z najbardziej popularnych napojów na świecie, i nie ma co się dziwić, gdyż ma rzeczywiście niezliczoną ilość zalet.

Herbata Irving

Autor: Irving Tea
Źródło: Irving Tea
Herbata jest naparem z pąków i liści cały czas zielonego krzewu z rodzaju Camelia, który ma charakterystyczne liście – o ząbkowanej, skórzanej strukturze. Posiada różne kwiaty – od bardzo jasnych do różowawych, są malutkie oraz pachną intensywnie, ma ona również małe brunatne, twarde owoce. Rośliny (Auto feminizowane nasiona marichuany) tego rodzaju uprawia się w różnych krajach strefy zwrotnikowej, najwięcej zaś w Chinach jak i Indiach, ale są także uprawiane poza terenem Azji. Do produkcji używane są pączki i liście, poddaje się je suszenie, czasami fermentacji. Herbatę można kupić tak naprawdę w każdym miejscu, a ostatnio popularne są białe herbaty.

Herbata zielona wytwarzana jest z liści, jakie nie są fermentowane, gdyż zaraz po zebraniu przeprowadzany jest proces zasuszenia. To powoduje, iż zachowuje się bardzo dużo cennych rzeczy, jakie charakteryzują świeże liście. Tego typu właściwości zdrowotne są już znane oraz wykorzystywane od tysiącleci, szczególnie w medycynie chińskiej. Ostatnie badania mówią, iż w zielonej herbacie możemy odnaleźć całe bogactwo antyoksydantów, dajmy na to grupę związków polifenolowych pod nazwą katechiny. Są to mocne antyoksydanty, jakie zajmują się likwidacją wolnych rodników uszkadzających komórki oraz doprowadzają do powstawania raka.

filiżanka

Źródło: pixabay.com
Czerwona herbata z dodatkami to herbata półfermentowana. Najpopularniejsza jest fermentowana wolno chińska Pu-Erh. PuErh pochodzi z okręgu Yunnan, z Chin. Badacze uważają, że czerwona herbata zyskuje własne lecznicze właściwości i doskonały zapach dzięki wolnemu procesowi fermentowania. Jej zbawienne działanie jest skuteczniejsze, im dłużej zezwala jej się dojrzewać we właściwych warunkach. Czerwona herbata ma różne związki, takie jak garbniki, alkaloidy oraz minerały. posiada bardzo małe ilości kofeiny oraz taniny, dzięki czemu nie upośledza wchłaniania żelaza, jest odpowiednim rozwiązaniem dla osób, które są wrażliwe na kofeinę. Jak widać, herbata to napój posiadający niesamowicie pozytywny wpływ na nasze organizmy. Dobrze jest, znając jej właściwości pić ją jak najczęściej.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*